Ziua a cincea a fost una foarte lungă. Trebuiau să fie două probe speciale dar a doua, din păcate, s-a anulat din cauza vremii. Prima probă a fost una de 219 km și am luat startul pe ploaia care a continuat până la km 80. Am făcut și astăzi două greșeli de navigație deoarce organizatorii au schimbat ceva pe GPS. Din acest an, nu ne mai apare la punctele GPS săgeata ca să ne ajute la navigat, dar și piloții din față au aceeași problemă. Așa că am pierdut și astăzi vreo 10 -12 minute din cauza navigației, dar în rest a fost ok, mi-a plăcut. Contează că sunt în top 20 acum și sper să mai reușesc să mai urc în clasament. Aici plouă foarte tare și nu se știe încă dacă se va ține proba din etapa a șasea. Eu îmi doresc să se țină ca să mai pot recupera.

Pe 7 ianuarie caravana Raliului Dakar ajunge în La Paz, capitala Boliviei, punctul ce marchează jumătatea ediției 2017. După 5 probe speciale, Emanuel Gyenes, pilotul Autonet Motorcycle Team, ocupă locul 18 în clasamentul general al categoriei moto.

În etapa a 5-a, cea de pe 6 ianuarie, s-a rulat pentru a treia zi consecutiv la altitudini de peste 3.500 de metri și cel mai dificil a fost pentru concurenții de la categoriile moto și quad, care au trebuit să ia startul la o temperatură  de 2 grade C.

Pe cât de prietenoși sunt bolivienii și pe cât de entuziasmați sunt de sosirea Dakarului în țara lor, pe atât de neprietenoasă a fost vremea în etapele 5 și 6. Pe 6 ianuarie s-a concurat în etapa Tupiza –Oruro, iar organizatorii au fost forțați să întrerupă proba specială la km 219 din cauza ploilor abundente și a temperaturilor extrem de scăzute.

Astăzi, 7 ianuarie, este programată etapa numărul 6 Oruro – La Paz, însă din pricina ploilor torențiale care au transformat traseul într-unul impracticabil, organizatorii au decis anularea probei speciale. Concurenții vor ajunge pe asfalt în capitala Boliviei, unde este planificată și ziua de odihnă. Următoarea etapă, cea de a șaptea din totalul de 12, este programată luni, 9 ianuarie, și se va merge din La Paz în Uyuni. Aceasta va fi o etapă maraton – la finalul zilei nu se vor întâlni cu echipele de asitență tehnică – și concurenții de la clasa moto vor petrece noaptea într-o cazarmă.

Oboseala și dificultățile provocate de scăderea nivelului de oxigen și-au spus cuvântul și în cazul lui Mani, care a făcut câteva greșeli de navigație în etapele 4 și 5, însă a izbutit să recupereze timpul pierdut și va ajunge în La Paz cu al 18-lea timp la general.

Clasament general după 5 etape din 12:

  1.  Sam Sunderland, Red Bull KTM Factory Rally, KTM, 15:22:05
    Pablo Quintanilla, Rockstart Energy Husqvarna, 15:34:05
  2. Adrien Van Beveren, Yamalube Yamaha, 15:38:12
    ………………………………………………………………………………………………….
  3. Emanuel Gyenes, Autonet Motorcycle Team, KTM, 17:04:31

………………………………………………………………………………..

Dakar 2017 se va încheia sâmbătă, 14 ianuarie, în Buenoa Aires, Argentina.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *