”Au fost două săptămâni foarte grele anul acesta. În Bolivia au fost probleme de această dată cu vremea. Am stat acolo șase zile și s-au anulat două probe, s-au scurtat alte două. Acolo am avut probleme mari și eu am avut probleme cu navigația. Anul acesta organizatorii au schimbat metoda de navigație, au făcut să fie puțin mai greu și toți concurenții și de la auto și de la moto am avut probleme cu navigația.
Prima săptămână a fost una bună, nu am avut mari probleme doar că în ziua de odihnă, la sfârșit, am primit vestea că sunt penalizat cu o oră. Asta pentru că în ziua în care am trecut din Argentina în Bolivia, la graniță nu era punct de alimentare și eu am ieșit un km ca să alimentez. Penalizarea m-a dus pe locul 29 și sincer nu credeam că mai pot ajunge în top 20. Dar la sfârșit am tras tare, am avut și puțin noroc și am ajuns pe locul 17 la general, iar acest rezultat nu este departe de ce mi-am propus. Normal că aș fi vrut să fiu mai în față, să fiu în top 15, dar având în vedere penalizarea primită este foarte bine și locul 17.
Sper că voi putea să fiu aici și în anii următori.
Mulțumesc echipei Autonet, mulțumesc Schlemmer și tuturor partenerilor. Mulțumesc familiei, soției mele care mă susține în continuare și tuturor celor din România care mă sprijină să pot face aceste rezultate.”

După o săptămână în care a luptat să recupereze, Emanuel Gyenes a izbutit un rezultat impresionant clasându-se pentru a treia oară în carieră în top 20-ul unei ediții din Raliul Dakar. Pilotul Autonet Motorcycle Team a încheiat odiseea din motorsport cu al 17 – lea timp la general și ocupă locul 7 în clasamentul piloților privați.

Al șaptelea Dakar din carieră pentru Emanuel Gyenes a debutat pe 1 ianuarie în Asuncion, Paraguay cu startul ceremonial al ediției 2017. De pe 2 ianuarie au început să se desfășoare etapele și sătmăreanul urca treptat în clasament ajungând în ziua de odihnă din La Paz, capitala Boliviei, cu al 18 – lea timp în clasamentul general. Aceea a fost și ziua în care organizatorii au decis să reexamineze GPS-urile primilor 20 clasați și să aplice penalizări pentru o alimentare într-o zonă discutabilă. Mani s-a aflat printre cei care au primit ora de penalizare și ajuns pe locul 29. Următoarele etape s-au transformtat într-o cursă de recuperare, iar la finalul celor două săptămâni de raliu a urcat pe podiumul de finiș, din Buenos Aires, cu al 17 –lea timp. În clasamentul rezervat piloților privați, Mani ocupă locul 7, de altfel Amaury Sport Organisation, organizatorul Dakarului, se și referă la riderul român ca la unul dintre cei mai buni piloți privați din rally-raidul mondial.

_P6J0678

Dakar 2017 o ediție a extremelor

• s-a concurat la 2 grade C în Anzii Bolivieni și la peste 45 de grade C în Argentina;
• 4 probe speciale la altitudini de peste 3.500 de metri;
• 4.995 m altitudinea maximă, aici s-a rulat în regim de legătură;
• 3.640 m altitudinea din La Paz, capitala Boliviei și locul zilei de odihnă;
• o etapă anulată din cauza ploilor torențiale, în Bolivia;
• o probă specială anulată din cauza alunecărilor de teren care au blocat accesul către unul dintre bivuacuri, în Argentina;
• s-au parcurs aproximativ 9.000 de km în 2 săptămâni;
• cea mai dificilă ediție la capitolul navigație din ultimii 15 ani;
• au ajuns la finiș 97 de motociclete din totalul de 144 câte au luat startul;

_P6J0791


Clasament general Raliul Dakar 2017 :

1. Sam Sunderland, Red Bull KTM Factory Rally, KTM, 32:06:22
2. Matthias Walkner, Red Bull KTM Factory Rally, KTM, 32:38:22
3. Gerard Farres Guell, Himoinsa Dakar Team , 32:42:02
…………………………………………………………………………………………………….
17. Emanuel Gyenes, Autonet Motorcycle Team, KTM, 35:54:58
………………………………………………………………………………..
71. Marcel Butuza, Vectra Racing, KTM, 48:13:32
………………………………………………………………………………………………………

AP6J4042

Repere din participările anterioare în Raliul Dakar
Mani Gyenes a debutat în Dakar în 2007 când s-a organizat ultima ediție în Africa. Atunci a ocupat locul 46 la general și 9 în clasamentul debutanților. În 2011 și 2015 câștigă raliul la clasa Maraton, la această clasa nu este permisă schimbarea motorului de-a lungul celor două săptămâni de raliu. Iar cea mai bună clasare a sa la general a fost locul 14 din ediția 2016. A mai ocupat locul 17 și în ediția din 2011.

_P6J6221

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *