Etapa 3, San Miguel de Tucuman - San Salvador de Jujuy.
Foto Cristiano Barni.

Mani a 22. helyezettként érkezik meg Bolíviába

„A harmadik nap nagyon hosszú volt, mert a semleges szakasszal együtt 512 kilométer volt a speciális. Az első 78 kilométer egy nagyon nehéz terepen zajlott, ráadásul nagyon meleg volt. Teli tankkal indultam, ezért nehezen tudtam haladni a mély homokban. De nem csak engem hátráltatott a nehéz versenygép, mind teli tankkal rajtoltunk, mert hosszú volt a mai táv. A 78-adik kilométer után következett egy gyors szakasz, amely nagyon tetszett. A 450-edik kilométernél pedig elkapott a jégeső, ami nagyon megnehezítette a dolgunkat. Megpróbáltam nem leesni, mert olyan fehér volt a jégtől a talaj, mintha havazott volna. Éppen előttem esett el az egyik motoros. Ezért én óvatos voltam és csak kettes, illetve hármas fokozatban haladtam, míg kiértem a jeges szakaszról. Ezután, a versenytáv végig esett az eső.”
A harmadik forduló után (január 4.) – amelynek során 36 Celsius fokról már csak 5 fok alatti hőmérsékleti értékeket mértek, továbbá a mély, finom szemcsés homokot jeges eső váltott fel közel 4000 méter tengerszint feletti magasságban – Gyenes Mani a 22. helyet foglalja el a Dakar-rali összetett táblázatában.

A világ legnehezebb motorsport-versenyének harmadik napján ugyanis a mezőny először kellett megküzdjön Argentínában az Andok lejtőivel. San Miguel de Tucuman és San Salvador de Jujuy közötti 780 kilométeres távból 364 kilométer volt a mért szakasz, amely egy valóságos erőpróba volt. Az első részben sok navigációs csapda volt, ugyanakkor a versenyzők egy mély, finom szemcsés homokos talajon terepen 36 Celsius fokos hőségben. A magassággal viszont 5 fok alá csökkent a hőmérséklet, de egy jeges esőt is kifogtak. A mezőny egy semleges szakaszon 5000 méter magasságba kellett felkapaszkodjon az Andok lejtőin.
Ma, január 5-én a negyedik fordulót rendezik, és a mezőny megérkezik Argentínából Bolíviában. Az össztáv 521 kilométer, ebből 416 kilométer a mért szakasz. A speciális már Argentínában megkezdődik, ezért lesz egy rövid semleges szakasz, amíg a mezőny átkel az országhatáron, majd Bolívia terültén folytatódik az időmérés. A mai nappal kezdődően, hat napig csak 3000 méter feletti magasságban zajlik majd a verseny, de az Andok sok meglepetést tartogat: például 3500 méter tenger szint feletti magasságban is találkozhatnak majd homokdűnékkel. Az első „homokdombokkal” már a negyedik fordulóban találkozni fog a mezőny, így nem csak az oxigénhiány miatt fognak majd fejfájásra panaszkodni a versenyzők, hiszen a dűnék között nagyon nehéz a navigáció is.
Összetett táblázat a motorosoknál a 3. forduló után (12 fordulóból):

  1. Juan Barreda Bort Monster Energy Honda Team, Honda, 7:36:30
  2. Sam Sunderland Red Bull KTM Factory Rally, KTM, 07:46:50
    3. Paulo Goncalves, Monster Energy Honda Team, Honda, 07:50:12
    …………………………………………………………………………………………………….
  3. Gyenes Emánuel, Autonet Motorcycle Team, KTM, 08:30:00

………………………………………………………………………………..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.