Mani pe podiumul startului festiv din Asuncion, Paraguay.
Foto: Edoardo Bauer

Rajt a 2017-es Dakaron

„Nagyon sokat csúszott a motorkerékpár ezen a speciálison. Az előttem haladók többsége motocross-abroncsokat tettek a gépekre, amelynek ilyen terepen sokkal job tapadása volt. Sajnos nekem cask sivatagi terepre jó abroncsom van, és ezekkel nagyon nehéz ilyen sáros terepen haladni. A Dakar hosszú verseny, és el szeretnék érni január 14-én Buenos Airesbe, Boldog új évet és egy jobb esztendőt kívánok az összes motorsport-rajongónak.”
Mani a 33. időeredményt teljesítette a Dakar-rali 39. kiírásának az első versenynapján. A január 2-i próba bemelegítés az idei kiírásra, a mezpny ugyanis 39 kilométeres mért szakaszt kellett teljesítsenek Asución (Paraguay) és Resistencia (Argentína) között. Ezen a napon a sár jelentette az legfőbb gondot.

mani-gyenes-start-festiv-alaturi-de-marc-coma-directorul-sportiv-al-dakarului

Elrajtolt a mezőny a 12 fordulós verseny első etapjára, miután január 1-én valamennyi pilóta részt vett az ünnepélyes megnyitón, amelyet Asuncióban rendeztek meg az elnöki palota, a Palacio de Lopez előtt. A ceremónián részt vett Paraguay elnöke, Horacio Cartes, illetve Bolívia elnöke, Evo Morales egyaránt.

Az elmúlt napokban Asuncióban majdnem végig 36 Celsius fok volt és szakadt az eső, és ezek a körülmények rányomták a bélyeget az első versenytávra is. Mivel csak 39 kilométer volt a kijelölt mért szakasz, ezért prológnak volt tekintve az első forduló, amelyet a francia Xavier De Soultrait (Yamaha) nyert meg.
A „prológ” után Manira további 5 órás út vár, amelyet a nyeregben kell teljesítsen. 400 km teljesítése közben átkel Paraguayból Argentínába.

Január 3-án zajlik majd a 2017-es Dakar második fordulója Argentína területén, Resistencia és San Miguel de Tucuman között. A 803 kilométeres távból 275 kilométer a mért szakasz. A Chaco régióban a motorsport-rajongóknak ismerős lehet ez a vidék, hiszen WRC-speciálisokat is rendeznek itt. Általában itt a por okozza a legnagypbb gondot, azonban most a sáros talajon kell telejsítse a távot a mezőnyt.

Kilencedik évez zajlik Dél-Amerikában a Dakar-rali. A 2017-es kiírás január 1-én az ünnepélyes rajttal kezdődött meg, január 2-án zajlott az első speciális szakasz. A Paraguay-i és az argentínai szakaszok után a mezőny hat napot tölt majd Bolíviában, többnyire 3000 méter tengerszint feletti magasságban. Akik megbirkoztak ezekkel a kihívásokkal, azokat január 14-én várják Buenos Airesben a célegyenesben felállított podiumon.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.