Befejeztem a 2018-as Dakart is. Az idei egy nagyon nehéz kiírás volt, a legnehezebb a dél-amerikai Dakarok küzül. Örülök, hogy célba értem! A 23. hely nem az az eredmény, amit célként tűztem ki magamnak. De egy remek eredmény, ha azt nézzük, hogy évről évre erősebb a mezőny, a pilóták pedig nagyon erős motorkerékpárokkal jönnek. Két nehéz, de nagyobb probélma mentes hetünk volt. Voltak kisebb eséseim, de szeretném megköszönni a szerelőcsapatomnak, Oláh Lászlónak és Rácz Szabolcsnak, akik minden nap remek munkát végeztek, hogy felkészítsék a versenygépet a következő napi versenyszakaszra. Köszönöm mindazoknak, akik buzdítottak és bátorítottak a két hét során.

Mani Gyenes Dakar 2018 - Atacama

A Dakar-rali 40. kiírása volt az elmúlt tíz év lekeményebb kiírása. A verseny két hete során a mezőny megmászta a magas, finom szemcsés perui dűnéket, szélsőséges tengerszint feletti magasságban haladtak a bolíviai Andokban, majd következtek az argentínai kanyonos vidék időszakos patakmedrekkel kiegészítve. Gyenes Emánuel pályafutása során a hetedik alkalommal teljesítette az össztávot, ezúttal az összetettbe a 23. helyen zárt, a kategóriában pedig a 13. pozícióban  végzett.

  • Peru

A latin-amerikai 10. kiírás öt perui versenyszakasszal kezdődött január 6-án, Limában. Az Atacama sivatag kimarad az előző öt kiírás versenytávjából, Mani pedig hat év után versenyzett ismét ilyen finom szemcsés homokban.

„Az első versenyszakasz Lima és Pisco között 31 kilométeren, homokdűnék között zajlott. Tetszett a szakasz, jól éreztem magam, de két percet vesztettem azzal, hogy kerestem egy way pointot, vagyis egy GPS-pontot.”

A második sivatagi napon, a Pisco körüli horogszakaszon érezhették meg a motorkerékpárosok igazán, hogy milyen kemény a sivatagban versenyezni, ráadásul a feladatot nehezítette, hogy az autók és kamionok után vágtak neki a mért szakasznak.

Mani Gyenes Dakar 2018 - Peru

„A versenytávon sok felborult, vagy a homokba ragadt autót láttam. Nekünk, motorosoknak sem volt könnyebb dolgunk, hiszen voltak olyan szakaszok, amikor törlcsérszerű dűnék aljáról kellett felkapaszkodjunk. Nagyon meleg volt, és a homok is meglazult, de sikerült ritmust váltanom és sok ellenfélt előztem meg.”

A 3. napon Pisco és San Juan de Marcona között a nyomvonal 40 százaléka azonos volt az előző napi versenyszakaszéval, csak fordított irányban kellett teljesíteni. Mani viszont vissza kellett forduljon néhány kilométert, ugyanis nem jelölt be egy way pointot, miközben elhaladt mellette. A romániai pilóta úgy döntött, inkább visszafordul, nehogy megbüntessék.

Oceanul Pacific

„A dűnék között nagyon nehéz volt, mert egyre melegebb lett, a 35 Celsius fok feletti hőmérsékleti értkeknél pedig a homok nagyon szemcsés lett.”

A San Juan de Marcona körüli horogszakasz volt a 2018-as Dakar negyedik versenynapja, amely az afrikai versenynapokra emlékeztetett, amikor a szervezők tömegrajtot szerveztek. Akkor az Atlanti-óceán partjáról rajtolva érkeztek meg a Rózsaszín-tóhoz, ezúttal a Csendes-óceán partjáról vágtak neki a távnak a motorosok 15-ös vonalakban.

„Soronként 15 motorost sorakoztattak fel, és a harmadik szériával indultam. A sorrendet a harmadik napi eredmények alaján határozták meg. Jó rajtot fogtam, elsőként mentem el a hrmadik vonalból, és ez így volt a 200. kilométerig. Ekkor előzött meg a bolíviai Juan Carlos Salvatierra, aki egy könnyebb motorkerékpárral ment, és jobban boldogult a dűnék között. Ráadásul a 18. Kilométernél egy felpattanó kő erősen megütötte a hátsó kerék fogaskerekét, de szerencsémre nem esett le a hajtólánc, így tudtam folyatni a versenyt.

Az ötödik versenynap, San Juan de Marcona és Arequipa között volt az utolsó perui szakasz.

„Nagyon hosszú nap volt, 770 kilométer volt az össztáv. Kért mért szakasz volt: az első 211 kilométeres, a második csak 50 kilométer hosszú, de nagyon nehéz. Itt finomszemcsés homokdűnék vártak ránk 30 kilométer hosszan.  A szervezők is mondták, hogy az volt a legnehezebb atacamai nap. Sajnos az első mért szakaszon elestem és maglazult a road-book -tartó, amiért lassítanom kellett.”

Mani Gyenes Dakar 2018 - Bolivia

  • Bolívia

A hatodik versenynapon a perui Arequipából indult és a bolíviai La Pazba érkezett meg a mezőny, viszont Maninak ezzel együtt meggyűlt a baj a megfázással és a magas tengerszint feletti magassággal. A terv szerint ezen a napon is két speciálist szakaszt rendeztek volna – egyet Peruban, egyet Bolíviában –, de az első szakaszt törölniük kellett a kedvezőtlen meteorológiai közülmények miatt. A perui szakaszon a mezőny 5000 méter tengerszint feletti magasságba kellett volna kapaszkodjon. Viszont a mezőnynek esőben és 5 Celsius fokban is kellett teljesíteni az össztávot.

„Örülök, hogy megérkeztem La Pazba, ahol következett a pihenő nap. Jól esett szállodába, ágyban aludni (a gépparkban sátorban alszunk), itt egy kicsit összeszehettem magam. Nagyon nehéz volt az első hét, és nem úgy alakult a helyzet, ahogy terveztem. Mégis sikerült a 30. helyre feljönni összetettben a pihenő napig, majd tovább tudtam javítani a pozíciómon. Nagyon zavart a bolíviai hideg, a pihenő napon 3600 méter tengerszint feletti magasságban voltunk, de ennél is magasabbra kapaszkodtunk az ezt követő mért szakaszokon, ami miatt ráadásként nehezen vettem levegőt.”

 © RallyZone - Edoardo Bauer

A La Paz-i pihenőnap után Uyuniba vezetett a következő versenyszakasz, viszont kímélni kellett a motorkerékpárokat, mert a na végén a szerelőcsapatok nem várhatták a versenyzőket a gépparkba. Vagyis, ez egy maratoni szakasz volt, amely a Tupizában felállított gépparkig tartott.

„La Paz és Uyuni között 425 kilométer volt a speciális szakasz. Nagyon kemény volt. 80-90 kilométeren tevefüves dűnék között mentünk, és mivel nagy tengerszint feletti magasságban hajtottunk, a motorkerékpárnak sem volt húzóereje. Ezután egy mocsaras sárvidéket kellett kikerülni. De így is rengeteg sár csapott fel a radiátorba és a motornak már hűtése sem volt. Uyuni és Tupiza között 500 kilométer gyors speciális szakasz várt ránk, viszont sok veszély leselkedett ránk, amelyeket nem jegyeztek a road-bookban. Láttam egy sajnálatos és súlyos esést is, amiután úgy döntöttem, hogy visszafogom magam, nehogy én is pórul járjak.”

© RallyZone - Edoardo Bauer

  • Argentína

A bolíviai Tupiza és az argentínai Salta közötti kilencedik versenynapot törölték, mivel a nagy esőzések egy mocsártengerré változtatták azt a helyet, ahol a gépparkot kellett volna felállítani. A szerelőcspatoknak lehetetlen lett volna ilyen körülmények között felkészíteni a versenygépeket a következő napi versenyszakaszra. Ezért a teljes mezőnynek azt javasolták, hogy a lehető legrövidebb idő alatt jusson el Saltába, ugyanis újabb felhőszakadás volt várható a környéken.

_BAR0266

A 10. versenynap Salta és Belén között nagyon hosszú volt, közel 800 kilométer hosszú, ebből 473 kilométer a mért szakasz. Egész nap egyedül mentem és nagyon nehéz dolgom volt, mert már felgyűlt a fáradság, ráadásként nem aludtam az előző este a megfázás miatt.

© RallyZone - Edoardo Bauer

Belén – Fiambala, a 11. versenynap, az első része volt egy maratoni szakasznak. A fiambalai gépparkban a pilótáknak maguk kellett felkészítsék a motorkerékpárukat a következő napra, a Fiambala – San Juan versenyszakaszra. Mani peches volt ezen a napon, mivel a road-book-tekerő gombja elromlott még mielőtt elindult volna a mért szakaszon. Így a 280 kilométert úgy kellett teljesítse, hogy kézileg kellett tekerje road-bookot. Mivel sokszor fél kézzel kellett vezessen, így bekövetkezett a baj: egy köves részen bukott, és a versenygép erősen megsérült. A kipufogócső tartószerkezete, a kapcsolószekrény és hátsó üzemanyagtartáj is leszakadt, így Maninak kellett rögtönöznie valamit a fiambalai gépparkban. Így nehéz lett volna, a 12. napi 400 kilométert teljesítenie.

_P6J9745

Viszont a motorkerékpárosok a 700 kilométeres utat San Juanig az összekötő szakaszon teljesítették, ugyanis törölték nekik ezt a szakaszt is. A táv első szakaszán ugyanis lehetetlen lett volna versenyezni a záporok miatt, a helikopterek pedig nem szállhattak fel. Így a szervezők nem tudták biztosítani a gyors orvosi ellátást, az egyetlen megoldás pedig az lett volna, hogy az autósok szakaszán menjenek, az autók és a kamionok után. A motorosok viszont ezt nem vállalták, mivel a nyomvonal kanyonokban vezetett hegyi utakon és időszakos patakok medrében, az autók és kamionok után pedig sok helyen a terep teljesen megváltozott volna, nem egyezett volna a road-book-on jegyzett úttal.

© RallyZone - Edoardo Bauer

A 13. napon a Dakar-karaván San Juanból Córdobába érkezett egy 369 kilométer hosszú kanyoson vidéken, sok időszakos patak medrében, de nem hiányzott a homok és a gyors szakaszok sem, ezért egy WRC-ből megszokott szakaszhoz hasonlított. De ezt a hasonlóságot a 2018-as Dakar utolsó, 14. napi szakaszán is fellelhettük, amikor egy 120 kilométer hosszú gyors szakasz várt a mezőnyre.

© RallyZone - Edoardo Bauer

A 2018-as Dakartól az argentínok egy valóságos fiestával búcsúztak el, Córdoba civis központjába ugyanis több tízezren látogattak ki szombaton, hogy ünnepeljék a versenyzőket, akik kitartottak a közel 9000 kilométeres távon.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.