Mani in etapa a 2-a Resistencia - San Miguel de Tucuman. Foto Edoardo Bauer/RallyZone

A 29. a magaslati szakaszok előtt

„Nagyon hosszú volt ez a nap, hiszen a 803 kilométeres távból 275 km volt a mért szakasz. A speciális első része gyors volt, de pocsolyás szakaszok nehezítették a haladást. Ott óvatos voltam, hogy a jó megoldást válasszam, nehogy a sárba ragadjak. 175 kilométernél, a tankolás után, a második fele poros volt és sajnos nem sikerült előznöm, habár gyorsabb voltam az előttem haladónál. Jó napom volt, tetszett ez a szakasz. Csak ne lett volna ennyire meleg. 43 Celsius fok volt a verseny idején. A 3. forduló ismét nagyon hosszú lesz, ismét reggel 4 órakor indul az első motorkerékpár a gépparkból. A Dakar idején nagyon röviden nálunk az éjszakák”
A 2017-es Dakar második fordulója egy valódi kihívás volt a mezőnynek, hiszen 43 Celsius fokos melegben haladtak egy olyan speciálison, ahol egymást váltották pocsolyás és poros szakaszok.

A 803 kilométer hosszú táv végén Gyenes Emánuelt a 28. idővel mérték, és mielőtt nekivágnak az Andoknak, a 29. helyen áll az összetett táblázatban.

Resistencia – San Miguel de Tucuman (január 3.): a Dakar-rali második fordulójában többnyire erdei és mezei utakon vezetett a nyomvonal, viszont az eső miatt a 275 kilométeres speciális távnak több mint felén pocsolyák között szlalomoztak a pilóták. Viszont a táv második részében a poros utak domináltak.
Mi következik a 3. fordulóban (január 4.) San Miguel de Tucuman és San Salvador de Jujuy között?

Az össztáv 780 de km, amelyből 364 km a mért szakasz. Sok időszakos folyón, patakon kell átkelni, amelyek medrei ezúttal vizesek lesznek az esőzések miatt. Viszont ennél is fontosabb, hogy a mezőny megérkezik az Andokba. Egy semleges szakaszon 5000 méter tengerszint feletti magasságban haladnak a versenyzők, a speciális vége pedig 4000 méter magasságban lesz. Tehát, a Paraguay-i fullasztó meleg és magas páratartalom, illetve az argentínai hőség után a mezőny először kell megküzdjön az magashegyi körülményekkel. A hőmérsékleti értékek sokkal alacsonyabbak lesznek, de a legnagyobb kihívás, hogy hozzászokjanak a levegő oxigéntartalmának a csökkenéséhez. A levegő oxigéntartalma 10 százalékkal csökken a magassággal, 1000 méterenként.

A táblázat a 2. forduló után (12 fordulóból):

1.Toby Price, Red Bull KTM Factory Rally, KTM, 03:07:17
2. Paulo Goncalves, Monster Energy Honda Team, Honda, 03:10:11
3. Sam Sunderland Red Bull KTM Factory Rally, KTM, 03:10:40
…………………………………………………………………………………………………….

  1. Gyenes Emánuel, Autonet Motorcycle Team, KTM, 03.26.48

………………………………………………………………………………..


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.